ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ မျဖစ္ပြားေအာင္ ကာကြယ္နည္း...
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
မၾကာခဏ ေမာပန္းတတ္တာနဲ႔ ေလပြတတ္တာဟာ ေက်ာက္ကပ္ ျပႆနာေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ကမ႓ာလံုးမွာ ရွိတဲ့ လူထဲက ၄၁ သန္းဟာ ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာနဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ေနၾကရၿပီး ေမာပန္းတာ၊ မွတ္ဉာဏ္ က်ဆင္းတာနဲ႔ ေျခေထာက္ ေဖာေရာင္တာလုိမ်ဳိး လကၡဏာေတြ ျပတတ္ပါတယ္။ ေအာက္ပါတုိ႔ဟာ ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တာေၾကာင့္ ျပဳလုပ္သင့္တဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြပါ။
(၁) ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီး စားပါ
ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္တဲ့ ျပႆနာရွိရင္ ေသးငယ္တဲ့ အရြယ္ပမာဏ ေက်ာက္ေလးေတြေတာင္ အညစ္အေၾကး သန္႔စင္ႏုိင္တဲ့ ႁပြန္လမ္းေၾကာင္းေလးေတြကုိ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့အတြက္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ေက်ာက္ကပ္က သန္႔စင္ႏုိင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္း သြားႏုိင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီး ဒါမွမဟုတ္ ဘယ္ရီသီး တစ္ခြက္စာကုိ ေန႔စဥ္စားသံုးရင္ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ႏုိင္ေျခ ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆီြဒင္မွ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။အစားအစာမွ ရရွိတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ ေက်ာက္တည္ေစႏုိင္တဲ့ ပံုေဆာင္ခဲ ေသးေသးေလးေတြကုိ ေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္တာေၾကာင့္ပါလုိ႔ ဆုိပါတယ္။
(၂) ေသြးဖိအား က်ဆင္းေအာင္ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း စားပါ
ေသြးတုိးေရာဂါ ရွိတာဟာ ေက်ာက္ကပ္ကုိ ပ်က္စီးေစႏုိင္ပါတယ္။ ေသြးတုိးေရာဂါရွိတာဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အဓိက အခ်က္ပါ။ ေသြးဖိအား က်ဆင္းၿပီး ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရး ေကာင္းေအာင္ ေန႔စဥ္ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္နဲ႔ ႏြားႏုိ႔ တစ္ခြက္ကုိ ေသာက္ေပးပါ။ ၉၀၀ မီလီဂရမ္ ပမာဏရွိတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ကုိ ရရွိေစတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ relax ရရွိၿပီး ေသြးဖိအား ျမင့္တက္ႏုိင္ေျခ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ကာ ေသြးတုိးရွိသူေတြကုိ ေသြးဖိအားအမွတ္ ငါးမွတ္ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ တီနီးဆီးလ္ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
(၃) ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမႈမရွိေအာင္ စပ်စ္သီးအေစ့ စားပါ
ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကုိ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့ အဆီေတြဟာ ေက်ာက္ကပ္အတြင္း ေသြးေၾကာေတြကုိလည္း ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ Grape Seed Extract 300 mg မွီဝဲဲဲပါက ေျခာက္ပတ္အတြင္း အဆီစုေဆာင္းမႈကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္စြမ္းအင္ ျပန္လည္ ျပည့္ဝႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ Grape Seed Extract ဟာ ဘက္တီးရီးယားေတြကုိလည္း ေသေစႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိ ရွိတာေၾကာင့္ သင္ဟာ မၾကာခဏ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပုိးဝင္တတ္သူ ျဖစ္ရင္လည္း ေရာဂါ ျပန္လည္ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့သြားႏုိင္တယ္လုိ႔ အာဟာရဆုိင္ရာ ပညာရွင္က ေျပာပါတယ္။
(၄) ေက်ာက္ကပ္ ဒုကၡမေရာက္ေအာင္ အသိဉာဏ္နဲ႔ ေဆးေသာက္ပါ
မၾကာခဏ ကုိက္ခဲတတ္လုိ႔ အက္စပရင္ ဒါမွမဟုတ္ ပါရာစီတေမာ ေဆးဝါးလုိမ်ဳိး အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေတြ ေသာက္သံုးေနရရင္ တတ္ႏုိင္သမွ် ပမာဏနည္းနည္းသာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ပမာဏ နည္းတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္မွာ ဒဏ္ပိႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္လုိ႔ UCLA မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ သင္ဟာ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးကုိ ပမာဏမ်ားစြာ ေသာက္သံုးဖုိ႔ လုိအပ္ရင္ ဒါမွမဟုတ္ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးကုိ ေလးရက္ထက္ ပုိၾကာၿပီး သံုးေနရရင္ ဒါမွမဟုတ္ ေဆးဝါးမ်ဳိးစံု သံုးေနရရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တုိင္ပင္ၿပီးမွသာ အသံုးျပဳသင့္တယ္လို႔ နယူးေယာက္ အမ်ဳိးသားေက်ာက္ကပ္အဖြဲ႕မွ ဆီးနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ဆုိင္ရာ အထူးကုဆရာဝန္ေတြက ေျပာပါတယ္။
(၅) ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ စားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ေက်ာက္ကပ္အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ေျပေစၿပီး အညစ္အေၾကးေတြကုိ ၿဖိဳခြဲပစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ တစ္သွ်ဴးေတြ အနာက်က္ေစႏုိင္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြလည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ သူတုိ႔ကုိ ေန႔စဥ္ စားသံုးရင္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ေျခ နည္းသြားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ကၫြတ္ဟာလည္း ေက်ာက္ကပ္စြမ္းအင္ ျပန္ျပည့္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ပစၥည္း ျဖစ္တာမို႔ တစ္ပတ္ကုိ ႏွစ္ႀကိမ္ စားသံုးေပးရင္ ေက်ာက္ကပ္အတြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပ်က္ျပယ္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
မၾကာခဏ ေမာပန္းတတ္တာနဲ႔ ေလပြတတ္တာဟာ ေက်ာက္ကပ္ ျပႆနာေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ကမ႓ာလံုးမွာ ရွိတဲ့ လူထဲက ၄၁ သန္းဟာ ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာနဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ေနၾကရၿပီး ေမာပန္းတာ၊ မွတ္ဉာဏ္ က်ဆင္းတာနဲ႔ ေျခေထာက္ ေဖာေရာင္တာလုိမ်ဳိး လကၡဏာေတြ ျပတတ္ပါတယ္။ ေအာက္ပါတုိ႔ဟာ ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တာေၾကာင့္ ျပဳလုပ္သင့္တဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြပါ။
(၁) ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီး စားပါ
ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္တဲ့ ျပႆနာရွိရင္ ေသးငယ္တဲ့ အရြယ္ပမာဏ ေက်ာက္ေလးေတြေတာင္ အညစ္အေၾကး သန္႔စင္ႏုိင္တဲ့ ႁပြန္လမ္းေၾကာင္းေလးေတြကုိ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့အတြက္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ေက်ာက္ကပ္က သန္႔စင္ႏုိင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္း သြားႏုိင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီး ဒါမွမဟုတ္ ဘယ္ရီသီး တစ္ခြက္စာကုိ ေန႔စဥ္စားသံုးရင္ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ႏုိင္ေျခ ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆီြဒင္မွ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။အစားအစာမွ ရရွိတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ ေက်ာက္တည္ေစႏုိင္တဲ့ ပံုေဆာင္ခဲ ေသးေသးေလးေတြကုိ ေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္တာေၾကာင့္ပါလုိ႔ ဆုိပါတယ္။
(၂) ေသြးဖိအား က်ဆင္းေအာင္ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း စားပါ
ေသြးတုိးေရာဂါ ရွိတာဟာ ေက်ာက္ကပ္ကုိ ပ်က္စီးေစႏုိင္ပါတယ္။ ေသြးတုိးေရာဂါရွိတာဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အဓိက အခ်က္ပါ။ ေသြးဖိအား က်ဆင္းၿပီး ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရး ေကာင္းေအာင္ ေန႔စဥ္ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္နဲ႔ ႏြားႏုိ႔ တစ္ခြက္ကုိ ေသာက္ေပးပါ။ ၉၀၀ မီလီဂရမ္ ပမာဏရွိတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ကုိ ရရွိေစတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ relax ရရွိၿပီး ေသြးဖိအား ျမင့္တက္ႏုိင္ေျခ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ကာ ေသြးတုိးရွိသူေတြကုိ ေသြးဖိအားအမွတ္ ငါးမွတ္ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ တီနီးဆီးလ္ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
(၃) ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမႈမရွိေအာင္ စပ်စ္သီးအေစ့ စားပါ
ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကုိ ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္တဲ့ အဆီေတြဟာ ေက်ာက္ကပ္အတြင္း ေသြးေၾကာေတြကုိလည္း ပိတ္ဆုိ႔ႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ Grape Seed Extract 300 mg မွီဝဲဲဲပါက ေျခာက္ပတ္အတြင္း အဆီစုေဆာင္းမႈကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္စြမ္းအင္ ျပန္လည္ ျပည့္ဝႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ထားပါတယ္။ Grape Seed Extract ဟာ ဘက္တီးရီးယားေတြကုိလည္း ေသေစႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိ ရွိတာေၾကာင့္ သင္ဟာ မၾကာခဏ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပုိးဝင္တတ္သူ ျဖစ္ရင္လည္း ေရာဂါ ျပန္လည္ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့သြားႏုိင္တယ္လုိ႔ အာဟာရဆုိင္ရာ ပညာရွင္က ေျပာပါတယ္။
(၄) ေက်ာက္ကပ္ ဒုကၡမေရာက္ေအာင္ အသိဉာဏ္နဲ႔ ေဆးေသာက္ပါ
မၾကာခဏ ကုိက္ခဲတတ္လုိ႔ အက္စပရင္ ဒါမွမဟုတ္ ပါရာစီတေမာ ေဆးဝါးလုိမ်ဳိး အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေတြ ေသာက္သံုးေနရရင္ တတ္ႏုိင္သမွ် ပမာဏနည္းနည္းသာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ပမာဏ နည္းတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္မွာ ဒဏ္ပိႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္လုိ႔ UCLA မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ သင္ဟာ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးကုိ ပမာဏမ်ားစြာ ေသာက္သံုးဖုိ႔ လုိအပ္ရင္ ဒါမွမဟုတ္ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးကုိ ေလးရက္ထက္ ပုိၾကာၿပီး သံုးေနရရင္ ဒါမွမဟုတ္ ေဆးဝါးမ်ဳိးစံု သံုးေနရရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တုိင္ပင္ၿပီးမွသာ အသံုးျပဳသင့္တယ္လို႔ နယူးေယာက္ အမ်ဳိးသားေက်ာက္ကပ္အဖြဲ႕မွ ဆီးနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ဆုိင္ရာ အထူးကုဆရာဝန္ေတြက ေျပာပါတယ္။
(၅) ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ စားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ေက်ာက္ကပ္အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ေျပေစၿပီး အညစ္အေၾကးေတြကုိ ၿဖိဳခြဲပစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ တစ္သွ်ဴးေတြ အနာက်က္ေစႏုိင္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြလည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ သူတုိ႔ကုိ ေန႔စဥ္ စားသံုးရင္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ေျခ နည္းသြားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ကၫြတ္ဟာလည္း ေက်ာက္ကပ္စြမ္းအင္ ျပန္ျပည့္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ပစၥည္း ျဖစ္တာမို႔ တစ္ပတ္ကုိ ႏွစ္ႀကိမ္ စားသံုးေပးရင္ ေက်ာက္ကပ္အတြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပ်က္ျပယ္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
0 comments:
Post a Comment