ကိုက္လန္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူး ၁၀ ရပ္
ကိုက္လန္ကို အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ တို႔ရဲ႕ ဘုရင္မ လို႔ တင္စား တတ္ၾက သလို အာဟာရ စုေပါင္းရာ အိမ္တစ္လံုး လို႔လည္း ေခၚဆို တတ္ၾက ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစား အေသာက္ ထဲကို ကိုက္လန္ ထည့္စား ေပးမယ္ ဆိုရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိး ေက်းဇ
ူး ၁၀ မ်ဳိးကို ရရွိ ပါလိမ့္ မယ္။
(1) အစာ ေျခလမ္း ေၾကာင္းစ နစ္ကုိ က်န္းမာ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္း ပါးၿပီး အဆီ ဓာတ္လည္း လံုးဝမ ပါပါ ဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္မွာ ၃၆ ကယ္လို ရီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ငါးဂ ရမ္တို႔ ပါဝင္ ပါတယ္။
(2) အေထြေထြ က်န္းမာ ေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကယ္လိုရီ တူတဲ့ ကိုက္လန္နဲ႔ အမဲသား တို႔ကို ႏႈိင္းယွဥ္ ၾကည့္ရာ ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ ပိုမို ပါဝင္တာကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလို ဘင္နဲ႔ အင္ဇိုင္း ျဖစ္ေပၚေစတာ၊ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္ အပိုင္း အသီးသီးကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ပို႔ေပးတာ၊ ဆဲလ္ႀကီး ထြားတာ၊ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ ေစတာ စတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရရွိ ေစၿပီး အေထြေထြ က်န္းမာ ေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
(3) ဗီတာ မင္ေက မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ေကဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ အ႐ိုး က်န္းမာေရး ကို ေကာင္းေစ တဲ့အျပင္ ေသြးခဲ တာမ်ဳိး မျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ခံစား ေနရသူ ေတြကို သက္သာ ေအာင္ ဗီတာမင္ ေကနဲ႔ ကုသ ႏိုင္ပါတယ္။
(4) ကင္ဆာ အမ်ဳိး မ်ဳိးကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကာ႐ိုတီး ႏြိဳက္နဲ႔ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ တို႔လို အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဒီအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြက ကင္ဆာ ေရာဂါ အမ်ဳိး မ်ဳိးကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါ တယ္။
(5) ေရာင္ရမ္း မႈကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္
ကိုက္လန္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့ အစာ တစ္မ်ဳိးပါ။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲ သင့္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ပမာဏ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ႐ိုးဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ Autoimmune Disorder တို႔ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(6) ႏွလံုးေသြး ေၾကာကို က်န္းမာ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ စနစ္ကို က်န္းမာ ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ကိုက္လန္ကို မ်ားမ်ား စားေပးရင္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ ထေရာကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါ တယ္။
(7) အျမင္အာ ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ အျမင္အာ ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစတဲ့ အျပင္ အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္း ကင္ဆာတို႔ မျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
(8) ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္း အားစနစ္၊ ဇီဝ ႐ုပ္ျဖစ္ ပ်က္မႈနဲ႔ ေရဓာတ္ ျပည့္ဝမႈ တို႔ကို အားေပး ေထာက္ပံ့ ႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။
(9) အ႐ိုး၊ အဆစ္ က်န္းမာ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏ တူတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ယွဥ္ရင္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပိုမို ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ အ႐ိုး ထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ ေအာင္နဲ႔ အ႐ိုးပါး ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာ မင္စီဟာ အ႐ိုး ႏုုနဲ႔ အဆစ္ေတြ သန္စြမ္း ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါ တယ္။
(10) ကိုယ္တြင္း အဆိပ္ ေတြကို ကင္းစင္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္ကို အဆိပ္ဖယ္ရွား ေပးႏိုင္တဲ့ အစာလို႔ တင္စား ေခၚေဝၚၾက ပါတယ္။ ကိုက္လန္မွာ အမွ်င္ ဓာတ္နဲ႔ ဆာလ ဖာတို႔ အျပည့္အဝ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာ တြင္းရွိ အဆိပ္ ေတြကို ကင္းစင္ ေစၿပီး အသည္းကို က်န္းမာ ေစပါ တယ္။
ကိုက္လန္ကို အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ တို႔ရဲ႕ ဘုရင္မ လို႔ တင္စား တတ္ၾက သလို အာဟာရ စုေပါင္းရာ အိမ္တစ္လံုး လို႔လည္း ေခၚဆို တတ္ၾက ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစား အေသာက္ ထဲကို ကိုက္လန္ ထည့္စား ေပးမယ္ ဆိုရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိး ေက်းဇ
ူး ၁၀ မ်ဳိးကို ရရွိ ပါလိမ့္ မယ္။
(1) အစာ ေျခလမ္း ေၾကာင္းစ နစ္ကုိ က်န္းမာ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္း ပါးၿပီး အဆီ ဓာတ္လည္း လံုးဝမ ပါပါ ဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္မွာ ၃၆ ကယ္လို ရီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ငါးဂ ရမ္တို႔ ပါဝင္ ပါတယ္။
(2) အေထြေထြ က်န္းမာ ေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကယ္လိုရီ တူတဲ့ ကိုက္လန္နဲ႔ အမဲသား တို႔ကို ႏႈိင္းယွဥ္ ၾကည့္ရာ ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ ပိုမို ပါဝင္တာကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလို ဘင္နဲ႔ အင္ဇိုင္း ျဖစ္ေပၚေစတာ၊ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္ အပိုင္း အသီးသီးကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ပို႔ေပးတာ၊ ဆဲလ္ႀကီး ထြားတာ၊ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ ေစတာ စတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရရွိ ေစၿပီး အေထြေထြ က်န္းမာ ေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
(3) ဗီတာ မင္ေက မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ေကဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ အ႐ိုး က်န္းမာေရး ကို ေကာင္းေစ တဲ့အျပင္ ေသြးခဲ တာမ်ဳိး မျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ခံစား ေနရသူ ေတြကို သက္သာ ေအာင္ ဗီတာမင္ ေကနဲ႔ ကုသ ႏိုင္ပါတယ္။
(4) ကင္ဆာ အမ်ဳိး မ်ဳိးကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကာ႐ိုတီး ႏြိဳက္နဲ႔ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ တို႔လို အင္တီ ေအာက္ဆီး ဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဒီအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြက ကင္ဆာ ေရာဂါ အမ်ဳိး မ်ဳိးကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါ တယ္။
(5) ေရာင္ရမ္း မႈကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္
ကိုက္လန္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့ အစာ တစ္မ်ဳိးပါ။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲ သင့္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ပမာဏ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ႐ိုးဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ Autoimmune Disorder တို႔ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(6) ႏွလံုးေသြး ေၾကာကို က်န္းမာ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ စနစ္ကို က်န္းမာ ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ကိုက္လန္ကို မ်ားမ်ား စားေပးရင္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ ထေရာကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါ တယ္။
(7) အျမင္အာ ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ အျမင္အာ ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစတဲ့ အျပင္ အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္း ကင္ဆာတို႔ မျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
(8) ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္း အားစနစ္၊ ဇီဝ ႐ုပ္ျဖစ္ ပ်က္မႈနဲ႔ ေရဓာတ္ ျပည့္ဝမႈ တို႔ကို အားေပး ေထာက္ပံ့ ႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။
(9) အ႐ိုး၊ အဆစ္ က်န္းမာ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏ တူတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ယွဥ္ရင္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပိုမို ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ အ႐ိုး ထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ ေအာင္နဲ႔ အ႐ိုးပါး ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္မွာ ပါတဲ့ ဗီတာ မင္စီဟာ အ႐ိုး ႏုုနဲ႔ အဆစ္ေတြ သန္စြမ္း ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါ တယ္။
(10) ကိုယ္တြင္း အဆိပ္ ေတြကို ကင္းစင္ ေစပါတယ္
ကိုက္လန္ကို အဆိပ္ဖယ္ရွား ေပးႏိုင္တဲ့ အစာလို႔ တင္စား ေခၚေဝၚၾက ပါတယ္။ ကိုက္လန္မွာ အမွ်င္ ဓာတ္နဲ႔ ဆာလ ဖာတို႔ အျပည့္အဝ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာ တြင္းရွိ အဆိပ္ ေတြကို ကင္းစင္ ေစၿပီး အသည္းကို က်န္းမာ ေစပါ တယ္။
0 comments:
Post a Comment