ပိုတက္ဆီယမ္ ပိုမို စားသံုးျခင္း (သို႔မဟုတ္) ဆားေလွ်ာ့စားျခင္း အားျဖင့္ ေလသင္တုန္းျဖတ္ ေရာဂါအား ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္
====================================
ကြၽႏု္ပ္တုိ႔ စားသံုးေသာ အစား အေသာက္ မ်ားတြင္ ပိုတက္ဆီယမ္ ပါဝင္ေသာ
အစားအစာမ်ား ပိုမို စားသံုး ျခင္း ဆား စားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းသည္
ေသြးေပါင္ ခ်ိန္အား ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေလသင္ တုန္း ျဖတ္ျခင္း
ေရာဂါ
ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္မ်ား အရ သိရသည္။ တစ္ရက္လွ်င္
ပိုတက္ဆီယမ္ ၾကြယ္ဝ ေသာ အသီးအႏွံမ်ားအား စားေပးျခင္းႏွင့္ ဆားစားသံုးမႈ
ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေရရွည္တြင္ မ်ားစြာ အက်ဳိး
ရွိႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသန ပညာရွင္ မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ပိုတက္ဆီယမ္ ဓာတ္
ၾကြယ္ဝေသာ အစား အေသာက္မ်ား စားသံုး လွ်င္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္အား
ထိန္းညိႇေပးၿပီး ေက်ာက္ကပ္ (သို႔မဟုတ္) ေဟာ္မုန္း လုပ္ေဆာင္မႈမ်ားကုိ
ထိခိုက္မႈ မရွိေစေၾကာင္း သုေတသနျပဳ ေလ့လာခ်က္မ်ား အရ သိရၿပီး ထိုသို႔
ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ား၏ ရလဒ္ အျဖစ္ လူငယ္ လူရြယ္မ်ားသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ ပိုတက္ဆီယမ္
ေလးဂရမ္ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႔အစည္း WHO က အႀကံျပဳ
ေထာက္ခံခဲ့သည္။ အဆိုပါ သုေတ သနျပဳ ေလ့လာခ်က္အား ကုလသမဂၢ ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ
အစီအစဥ္၊ လန္ဒန္ ေကာလိပ္ႏွင့္ ဝါးဝစ္ခ္ ေဆးပညာ သင္ေက်ာင္းမွ သိပၸံပညာရွင္
မ်ားက က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္သူ ၁၂၈ဝဝဝ အား အထူးျပဳ စမ္းသပ္မႈ ၂၂ ခုႏွင့္
အျခား ေလ့လာမႈ ၁၁ ခုကို ျပဳလုပ္စ စ္ေဆးခဲ့ရာမွ ေတြ႔ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ဆား စားသံုးမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဝုဖ္ဆန္ ကာကြယ္ေရး ေဆးပညာ တကၠသိုလ္၊
ကြင္းေမရီ တကၠသိုလ္ႏွင့္ လန္ဒန္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားသည္
လူေပါင္း ၃ဝဝဝ ေက်ာ္ အား အထူးျပဳ စမ္းသပ္မႈ ၃၄ ခု ျပဳလုပ္ ခဲ့ၾကသည္။
ထိုေလ့လာမႈတြင္ သီတင္းပတ္ ေလးပတ္ သို႔မဟုတ္ ရက္သတၱ ပတ္ေပါင္း မ်ားစြာတြင္
ဆား စားသံုးျခင္းအား ေတာ္သင့္႐ံု ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း သည္ ေသြးတိုးေရာဂါ
ရွိသူမ်ား သာမက ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ပံုမွန္ ရွိသူမ်ားတြင္ပါ ေသြးေပါင္ခ်ိန္
က်ဆင္း သြားေၾကာင္းႏွင့္ အဆုိပါ ျဖစ္စဥ္သည္ လူမ်ဳိး ဘာသာမေရြး၊ အမ်ဳိးသား၊
အမ်ဳိးသမီး မေရြး ျဖ စ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ျခင္းသည္
ေလသင္တုန္းျဖတ္ ေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းမ်ားအား ေလွ်ာ့ခ်
ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိ ခဲ့ၾက သည္။ အဆုိပါ ေလ့လာ ေတြ႔ရွိမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍
လူငယ္ တစ္ဦးသည္ တစ္ေန႔လွ်င္ ဆား ငါးဂရမ္ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔)
ထက္ ပိုမို မစားသံုး သင့္ေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႔အစည္း WHO က
အႀကံျပဳ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ၂ဝ၂၅ ခုႏွ စ္တြင္ ၿဗိတိန္ ႏုိင္ငံရွိ လူငယ္မ်ား၏
အစားအစာ စားေသာက္မႈ၌ ဆား ပါဝင္မႈ ႏႈန္းအား တစ္ေန႔လွ်င္ သံုးဂရမ္ထိ
ေလွ်ာ့ခ်သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ၿဗိတိန္ ႏုိင္ငံ က်န္းမာေရးႏွင့္
ေစာင့္ေရွာက္ေရး အမ်ဳိး သား တကၠသိုလ္က အႀကံျပဳ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ။
ထက္ဦးေမာင္
0 comments:
Post a Comment