စာမ်ားကို ျမန္မာ အကၡရာျဖင္႔ရွာေဖြရန္* အမ်ားအက်ိဳးျပဳျခင္းျဖင့္ေပ်ာ္ရႊင္မွုရပါေစ...။ (မည္သူမဆို မွ်ေ၀ယူနိုင္ပါသည္- ေရႊအိမ္စည္)

ပင္မစာမ်က္ႏွာ

ဗဟုသုတ

ဘုရားသမိုင္း

တရားဒါန

ပညာေရး

က်န္းမာေရး

နည္းပညာ

ကဗ်ာမ်ား

စီးပြား/စီမံ

ဘေလာ့ပိုစ္မ်ား

ဟင္းခ်က္နည္း

ထူးျခားဆန္းျပား

mp3 သီခ်င္းမ်ား

ဟာသလြင္ၿပင္


စာမ်ားကို ျမန္မာ အကၡရာျဖင္႔ရွာေဖြရန

Sunday, 15 February 2015

ေဂါက္ေရာဂါ (Gout) ဆိုသည္မွာ

 ေဂါက္ေရာဂါ (Gout) ဆိုသည္မွာ


ေဂါက္ေရာဂါလို ့ေျပာလိုက္ရင္လူေတာ္ေတာ္မ်ားက တစ္လြဲေတြးတတ္ၾကပါတယ္။ တစ္ကယ္တမ္းေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါဆိုတာ Gouty Arthritis လို ့ေခၚတဲ့ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါလို ့ေျပာျပန္ေတာ့ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ၊ အရိုးပြ အဆစ္ေရာင္နာ စတဲ့ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါေတြန့ဲ မွားတတ္ၾကျပန္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ အစားအေသာက္အေနအထိုင္ဆင္ျခင္မွ သက္သာႏိုင္မဲ့ေဂါက္ေရာဂါ အေၾကာင္းကို အနည္းငယ္တင္ျပလိုပါတယ္။

ေဂါက္ေရာဂါဆို တာ ေသြးထဲမွာရွိတဲ ့ဓာတုေဗဒပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ ့ယူရစ္အက္ဆစ္ (Uric Acid) ရဲ့ပမာဏ ျမင့္တက္ျပီး အဆစ္ေတြထဲမွာ အနည္က်တဲ့အတြက္ အဆစ္ေတြကို တိုက္စားျပီး ေရာင္ယမ္းမွဳေတြ နဲ ့နာက်င္ကိုက္ခဲ မွဳေတြျဖစ္ေပၚလာတာကို ဆိုလိုတာပါ။ တစ္ျခားေသာ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါေတြနဲ ့မတူတာက ေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါ ဟာ Uric Acid ေတြ အနည္က်တဲ ့ အဆစ္ေတြမွာ သာ ေရာင္ယမ္းနာက်င္မွဳေတြျဖစ္တတ္ျပီး တစ္ျခားေသာ အစိတ္အပိုင္းေတြမွာ ကိုက္ခဲမွဳမျဖစ္ပါဘူး။ မ်ားေသာအားျဖင့္ေဂါက္ေရာဂါစျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ေျခမရဲ ့အဆစ္ေတြကေနစျပီးျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ေျခေခ်ာင္း၊ လက္ေခ်ာင္း၊ လက္ေကာက္၀တ္၊ ဒူးဆစ္စတဲ့ အဆစ္ေတြမွာလည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။

ေဂါက္ေရာဂါ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ Uric Acid ေတြ အနည္က်တဲ့ အဆစ္ေတြနဲ ့အနီးပတ္၀န္းက်င္ အေရျပားေတြဟာ နီရဲျပီး ေရာင္ယမ္းလာပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အဲ့ဒီအဆစ္ေတြဟာ ကိုက္ခဲနာက်င္ေနမွာပါ။ ညဘက္ေတြမွာဆို ပိုသိသာပါတယ္။ မီးစနဲ ့ထိုးေနသလိုပါပဲ။

ေဂါက္ေရာဂါဟာ နာတာရွည္ေရာဂါ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့အတြက္ ေသြးထဲမွာ ရွိတဲ့ uRIC aCiD ေတြရဲ့ပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ထိန္းထားႏိုင္ဖို ့အေရးၾကီးပါတယ္။ uRIC ACID ပမာဏျမင့္တက္လာတဲ့နဲ ့အမွ်အဆစ္ေတြထဲမွာ အနည္က်တာေတြလဲမ်ားလာျပီး ေရာင္ယမ္းမွဳေတြလည္းမ်ားလာမွာပါ။

ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္လာျပီ ဆိုရင္ေတာ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါတို ့လိုပဲ ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားတဲ့ ေဆးေတြကိုစြဲေသာက္ဖို ့ လိုလာပါျပီ။ သို ့မွသာ ေသြးတြင္း uric Acid ပမာဏကို ထိန္းထားႏိုင္မွာပါ။ ေဆးေတြစြဲေသာက္ေနေပမယ့္ အစားအေသာက္အေနအထိုင္ မမွန္လို ့ေရာဂါထျပီး ေရာင္ယမ္းကိုက္ခဲလာရင္ေတာ့ ခဏတာနာက်င္မွဳေတြသက္သာေစဖို ့အတြက္ေတာ့ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး အၿပင္းစားေတြကို ေသာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။

ေဂါက္ေရာဂါရွိသူမ်ား လိုက္နာရမည့္ အခ်က္ေတြ ႏွင့္ ေရွာင္က်ဥ္ရမည့္ အခ်က္မ်ားကိုေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။

လိုက္နာရမည့္ အခ်က္မ်ားကေတာ့

၁။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။

ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ URIC ACID မ်ားကို ဆီးမွတစ္ဆင့္စြန္ ့ထုတ္မွဳ ပိုမိုစြန္ ့ထုတ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ Uric Acid ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ျပီး ေဂါက္ေရာဂါကိုသက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ အသီး အႏွံ ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါ။

လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံေတြျဖစ္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး၊ နာနတ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ တလည္းသီး၊ ခ်ယ္ရီသီး ၊ တို ့ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ကိုက္လန္၊ ဆလပ္ရြက္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တရုတ္နံနံ၊ ပူစီနံ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း စတဲ့ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံ ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ Uric Acid ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ေဂါက္ေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ကိုယ္လက္ ေလ့က်င့္ခန္းမွန္မွန္လုပ္ပါ။

ကိုယ္လက္ ေလ့က်င့္ခန္းမွန္မွန္ လုပ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ေသြးလည္ပတ္မွဳကို ေကာင္းေစျပီး Uric Acid အနည္က်ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မက ေသးပါဘူး အရိုး၊ အဆစ္နဲ ့ၾကြက္သားေတြကိုလည္းသန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။ အ၀လြန္ျခင္းဟာလည္း ေဂါက္ေရာဂါကို ပိုမို ဆိုးႏိုင္ေစတဲ့ အတြက္ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းမွန္မွန္လုပ္ျခင္းျဖင့္ အ၀လြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သတိထားရမယ့္အခ်က္ကေတာ့ ေဂါက္ေရာဂါ ထေနျပီး အဆစ္ေတြေရာင္ေနတဲ့အခ်ိန္မ်ိဳးမွာေတာ့ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္း ျပင္းျပင္းထန္ထန္ လုပ္မိရင္ေတာ့ ေရာင္ယမ္းနာက်င္မွဳေတြကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။

ေရွာင္က်ဥ္ရမည့္ အခ်က္မ်ားကေတာ့

၁။ အရက္ေသစာေသာက္စားျခင္းကို ေရွာင္က်ဥ္ပါ။

အရက္ေသာက္ျခင္း ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အတြက္ Uric Acid ေတြကို ပိုမို အနည္က်ေစႏိုင္တဲ့အတြက္ Gout ေရာဂါကို ပိုဆိုးေစပါတယ္။ အရက္တင္မက ပါဘူး ဘီယာ၊ ၀ိုင္ စတာေတြကိုလည္းေရွာင္ရမွာပါ။ ဘီယာေတြ ၀ိုင္ေတြ မွာပါတဲ့ တေဆးဟာ Uric Acid ေတြပိုမို ထြက္ေစဖို ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ကို လွဳံ ့ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ အစားေရွာင္ပါ။

URIC ACID ပမာဏကို မ်ားေစတဲ့အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ အဆီမ်ားတဲ့ အသားေတြျဖစ္တဲ့ ၀က္သား၊ အမဲသား၊ သိုးသား စတာေတြ၊ ကလီစာေတြ၊ တြင္းေအာင္းသားေတြ၊ မွ်စ္၊ မွဳိ၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ကညြတ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ တေဆး၊ ငါးပါနီ၊ ငါးေသတၱာငါး၊ ငါးပိ၊ အခြံမာ ရွိေသာ ေရသတၱ၀ါမ်ား ဥပမာ ဂဏန္း စသည္တို ့ျဖစ္ပါတယ္။ ေဂါက္ေရာဂါ သမားေတြဟာ uric acid ပမာဏ ကို ေလ်ာ့နည္းေအာင္ ထိန္းထားရမွာ ျဖစ္တဲ့ အတြက္ ဒီအစားအေသာက္ေတြကိုေတာ့ ေရွာင္မွျဖစ္မွာပါ။

ေဂါက္ေရာဂါ ရွိတယ္မရွိဘူးဆိုတာကိုေတာ့ ေသြးတြင္း Uric acid ပမာဏ ကို စစ္ၾကည့္မွပဲ သိႏိုင္မွာပါ။ ပံုမွန္ လူေတြမွာ ရွိရမည့္ Uric Acid ပမာဏကေတာ့ အမ်ိဳးသားေတြမွာ 3.5 to 7.0 mg/dl အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ 2.5 to 5.7 mg/dl ျဖစ္ပါတယ္။

 ေလးဘက္နာ ေရာဂါ၊ အရိုးပြ အဆစ္ေရာင္နာေတြနဲ ့မတူတဲ့ အစားအေသာက္အေနအထိုင္ေတြဆင္ခ်င္ မွ သက္သာႏိုင္မည့္ ေဂါက္ေရာဂါ (GOUTY ARTERITIS) အေၾကာင္းကို ဗဟုသုတရေအာင္ တင္ျပလိုက္ပါတယ္။

ေမသူ-သံတြဲ ( ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)

0 comments:

Post a Comment

.•°*”˜˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙အေၾကာင္းအမ်ိဳးေၾကာင့္ဆက္သြယ္လိုလွ်င္.•°*”˜˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙

foxyform