က်န္းမာေရးသတိေပးစာ
(၁) အပူခ်ိန္တက္ျခင္းႏွင့္ အစားအေသာက္ပ်က္ျခင္း
သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားႏွင့္ အျခားအင္အားျပည့္ေစတဲ့ ပရုိတင္းဓာတ္မ်ား ပါ၀င္သည့္ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကုိ ေသာက္သုံးပါ။ အစာေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ေလးကုိ နည္းနည္း ႏွင့္မၾကာခဏသုံးေဆာင္ပါ။
(၂) လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ အာေခါင္နာျခင္း
အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားေသာ အသီးအႏွံမ်ား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ပူစပ္ေသာ အစားအစာမ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အခ်ဳိဓာတ္လြန္ကဲေသာအစာမ်ားကုိ ေရွာင္ပါ။အင္အားျပည့္ျဖိဳးေစေသာ ပရုိတင္းဓာတ္မ်ားမ်ားပါ၀င္သည့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကုိ ေသာက္သုံးပါ။ အစာေၾကလြယ္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည့္ အာလူး(သုိ႔)မုန္လာဥနီကုိ ျပဳတ္ေျခထားေသာ အစာႏွင့္အခ်ဥ္ဓာတ္နည္းပါးေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံမ်ားကုိစားပါ။
(၃) ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း
အစာေပ်ာ့ေပ်ာ့ကုိ နည္းနည္းႏွင့္ မၾကာခဏစားေသာက္ပါ။ အစာကုိအ၀စားျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ရုိးရိုးႏွင့္ အျဖဴထည္ေလးျပင္ဆင္ထားေသာ အစာကိုသုံးေဆာင္ပါ။ အနံ႔စူးရွေသာ အစာမ်ားကိုေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အသီးေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲ အျခားေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမ်ားကုိ ေသာက္သုံးပါ။ ရုိးရွင္းစြာျပဳတ္ခ်က္ထားေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည့္ ဆန္ျပဳတ္၊ အာလူးျပဳတ္၊ ပဲမ်ဳိးစုံျပဳတ္မ်ားကုိ စားသုံးႏုိင္ပါသည္။
(၄) ၀မ္းပ်က္ျခင္း
ဌက္ေပ်ာသီး၊ ထမင္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သုိ႔မဟုတ္ ဆန္ျပဳတ္ကုိ စားသုံးသင့္ပါသည္။ အစာကို နည္းနည္းႏွင့္ မၾကာခဏစားေပးပါ။ ႏုိ႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္၀မ္း
ပ်က္ျခင္းျဖစ္ပါက ယင္းတုိ႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အဆီဓာတ္မ်ားေသာအစာမ်ားကုိ မစားသုံးသင့္ပါ။ အစာမေၾကလြယ္ေသာအစာမ်ား၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာအစာမ်ားကုိ မစားသင့္ပါ။ အရည္မ်ားကုိ မၾကာခဏေသာက္ေပးပါ။
(၅) အဆီမေခ်ဖ်က္ႏိုင္ျခင္း
ဆီမ်ား၊ ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္းႏွင့္ဌင္းတုိ႔ႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္ရွားသင့္သည္။ အဆီမရွိေသာ အသားကုိသာ စားသုံးပါ။ အသီးအႏွံႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အပါအ၀င္ အဆီဓာတ္နည္းေသာအစာမ်ားကုိသာ စားေသာက္ပါ။
(၆) ၀မ္းေလွ်ာျခင္း
အရည္မ်ားကုိ ခဏခဏေသာက္ေပးပါ။ ဓာတ္ဆားရည္ေသာက္ပါ။ ေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲမ်ားကို ေသာက္လွ်င္သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ ဌက္ေပ်ာသီး၊ ဆန္ျပဳတ္၊ထမင္းေပ်ာ႔ေပ်ာ႔မ်ားကုိ စားသုံးႏိုင္ပါသည္။
(၇) ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အားအင္ကုန္ခန္းျခင္း
လတ္ဆတ္ေသာ အသီးအႏွံမ်ားကုိ စားေသာက္ပါ။ အာဟာရရွိေစမည့္ သေရစာကုိ မၾကာခဏစားသုံးပါ။ အားအင္ျပည့္ျဖိဳးေစေသာ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားမ်ားပါ၀င္ေသာ အရည္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကိုေသာက္ပါ။ အစာစားေသာက္ရန္ အတြက္အခ်ိန္ေပးပါ။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မျပဳမီ ၾကိဳတင္ျပင္ဆင္မႈမ်ားကုိသူတစ္ပါးအား ျပင္ဆင္ခုိင္းေစျခင္းျဖင့္ ေမာပန္းႏြမ္နယ္ျခင္းကုိ ေလ်ာ့ပါးေစပါသည္။
ဖတ္မိသမွ်က်န္းမာေရးသုတအတြက္
ေရႊအိမ္စည္စာၾကည့္တိုက္https://www.facebook.com/shweaeimsi
(၁) အပူခ်ိန္တက္ျခင္းႏွင့္ အစားအေသာက္ပ်က္ျခင္း
သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားႏွင့္ အျခားအင္အားျပည့္ေစတဲ့ ပရုိတင္းဓာတ္မ်ား ပါ၀င္သည့္ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကုိ ေသာက္သုံးပါ။ အစာေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ေလးကုိ နည္းနည္း ႏွင့္မၾကာခဏသုံးေဆာင္ပါ။
(၂) လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ အာေခါင္နာျခင္း
အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားေသာ အသီးအႏွံမ်ား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ပူစပ္ေသာ အစားအစာမ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အခ်ဳိဓာတ္လြန္ကဲေသာအစာမ်ားကုိ ေရွာင္ပါ။အင္အားျပည့္ျဖိဳးေစေသာ ပရုိတင္းဓာတ္မ်ားမ်ားပါ၀င္သည့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကုိ ေသာက္သုံးပါ။ အစာေၾကလြယ္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည့္ အာလူး(သုိ႔)မုန္လာဥနီကုိ ျပဳတ္ေျခထားေသာ အစာႏွင့္အခ်ဥ္ဓာတ္နည္းပါးေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံမ်ားကုိစားပါ။
(၃) ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း
အစာေပ်ာ့ေပ်ာ့ကုိ နည္းနည္းႏွင့္ မၾကာခဏစားေသာက္ပါ။ အစာကုိအ၀စားျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ရုိးရိုးႏွင့္ အျဖဴထည္ေလးျပင္ဆင္ထားေသာ အစာကိုသုံးေဆာင္ပါ။ အနံ႔စူးရွေသာ အစာမ်ားကိုေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အသီးေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲ အျခားေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမ်ားကုိ ေသာက္သုံးပါ။ ရုိးရွင္းစြာျပဳတ္ခ်က္ထားေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည့္ ဆန္ျပဳတ္၊ အာလူးျပဳတ္၊ ပဲမ်ဳိးစုံျပဳတ္မ်ားကုိ စားသုံးႏုိင္ပါသည္။
(၄) ၀မ္းပ်က္ျခင္း
ဌက္ေပ်ာသီး၊ ထမင္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သုိ႔မဟုတ္ ဆန္ျပဳတ္ကုိ စားသုံးသင့္ပါသည္။ အစာကို နည္းနည္းႏွင့္ မၾကာခဏစားေပးပါ။ ႏုိ႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္၀မ္း
ပ်က္ျခင္းျဖစ္ပါက ယင္းတုိ႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အဆီဓာတ္မ်ားေသာအစာမ်ားကုိ မစားသုံးသင့္ပါ။ အစာမေၾကလြယ္ေသာအစာမ်ား၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာအစာမ်ားကုိ မစားသင့္ပါ။ အရည္မ်ားကုိ မၾကာခဏေသာက္ေပးပါ။
(၅) အဆီမေခ်ဖ်က္ႏိုင္ျခင္း
ဆီမ်ား၊ ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္းႏွင့္ဌင္းတုိ႔ႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္ရွားသင့္သည္။ အဆီမရွိေသာ အသားကုိသာ စားသုံးပါ။ အသီးအႏွံႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အပါအ၀င္ အဆီဓာတ္နည္းေသာအစာမ်ားကုိသာ စားေသာက္ပါ။
(၆) ၀မ္းေလွ်ာျခင္း
အရည္မ်ားကုိ ခဏခဏေသာက္ေပးပါ။ ဓာတ္ဆားရည္ေသာက္ပါ။ ေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲမ်ားကို ေသာက္လွ်င္သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ ဌက္ေပ်ာသီး၊ ဆန္ျပဳတ္၊ထမင္းေပ်ာ႔ေပ်ာ႔မ်ားကုိ စားသုံးႏိုင္ပါသည္။
(၇) ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အားအင္ကုန္ခန္းျခင္း
လတ္ဆတ္ေသာ အသီးအႏွံမ်ားကုိ စားေသာက္ပါ။ အာဟာရရွိေစမည့္ သေရစာကုိ မၾကာခဏစားသုံးပါ။ အားအင္ျပည့္ျဖိဳးေစေသာ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားမ်ားပါ၀င္ေသာ အရည္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကိုေသာက္ပါ။ အစာစားေသာက္ရန္ အတြက္အခ်ိန္ေပးပါ။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မျပဳမီ ၾကိဳတင္ျပင္ဆင္မႈမ်ားကုိသူတစ္ပါးအား ျပင္ဆင္ခုိင္းေစျခင္းျဖင့္ ေမာပန္းႏြမ္နယ္ျခင္းကုိ ေလ်ာ့ပါးေစပါသည္။
ဖတ္မိသမွ်က်န္းမာေရးသုတအတြက္
ေရႊအိမ္စည္စာၾကည့္တိုက္https://www.facebook.com/shweaeimsi
0 comments:
Post a Comment