လူတို႔ဟာ အသက္ရွင္ ေနထိုင္ဖို႔ ေန႔စဥ္ အစားအစာကို စားသံုး ေနၾကရတယ္။
လူတို႔ စားသံုးတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ကို အုပ္စု သံုးစုအျဖစ္ ခြဲျခားႏိုင္ပါတယ္။
(က) အင္အား ျဖစ္ထြန္းေစတဲ့ အစာမ်ားအုပ္စု
( ခ ) ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားေစတဲ့ အစာမ်ားအုပ္စု
( ဂ ) ေရာဂါဘယမ်ားမွ ကာကြယ္ေစတဲ့ အစာမ်ားအုပ္စုတို႔ ျဖစ္တယ္။
အင္အား ျဖစ္ထြန္းေစတဲ့ အစာမ်ားအုပ္စု
ဒီအုပ္စုမွာ ကစီဓာတ္ ေပါမ်ားတဲ့ အစာနဲ႔ အဆီဓာတ္ ေပါမ်ားတဲ့ အစာတခ်ဳိ႕ ပါဝင္တယ္။ ကစီဓာတ္နဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က ေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳကာ အင္အား ျဖစ္ေစတယ္။ အဆီဓာတ္ဟာ ကစီဓာတ္ထက္ စြမ္းအင္ ပိုမိုႀကီးမားတယ္။ စြမ္းအင္ကို ကယ္လိုရီနဲ႔ တိုင္းတယ္။ (၁) ကယ္လိုရီဟာ ေရ ၁ဝဝဝ စီစီကို ၁၄ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္မွ ၁၅ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ အထိ တိုးျမႇင့္ရန္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အပူပမာဏ ျဖစ္တယ္။ ကစီဓာတ္ ၁ ဂရမ္ ေလာင္ကြၽမ္းရင္ ၄ ကယ္လိုရီ အင္အားရၿပီး အဆီဓာတ္ ၁ ကယ္လိုရီ ေလာင္ကြၽမ္းရင္ ၉ ကယ္လိုရီအား ရရွိတယ္။ အဆီဓာတ္ဟာ ကစီဓာတ္နဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ရင္ ဝန္က်ဥ္းၿပီး အရာ ပိုေရာက္တယ္။
အင္အားဓာတ္ လိုအပ္ခ်က္ဟာ လူတစ္ဦးရဲ႕ အသက္၊ က်ား၊ မ၊ လႈပ္ရွားမႈ၊ က်န္းမာေရး အေျခအေနနဲ႔ ရာသီဥတု အလိုက္ ကြဲျပားတယ္။ လႈပ္ရွား၊ ေျပးလႊား ေဆာ့ကစားတတ္တဲ့ ေက်ာင္းသားမ်ားမွာ ကယ္လိုရီ ပိုၿပီး လိုတယ္။ တစ္ေန႔ ထမင္းနဲ႔ဟင္း သံုးနပ္စားရင္ လံုေလာက္ပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားေစတဲ့ အစာမ်ား အုပ္စု
ခႏၶာကိုယ္ကို ကလာပ္စည္းမ်ားနဲ႔ တည္ေဆာက္ထားရာ ထိုကလာပ္စည္းမ်ားမွာ အသားဓာတ္ အမ်ားဆံုး ပါတယ္။ လူငယ္ လူရြယ္မ်ားသည္ ႀကီးထြားဆဲ အရြယ္ျဖစ္တဲ့ အတြက္ အခါအားေလ်ာ္စြာ အသစ္အသစ္ တည္ေဆာက္ေနတဲ့ အသားမ်ားအတြက္ အသားဓာတ္ ပိုၿပီး လိုအပ္တယ္။ သာမန္ လူႀကီးမ်ား အတြက္ ေန႔စဥ္ ပ်က္စီးေနတဲ့ ကလာပ္စည္းမ်ား အတြက္သာ လိုအပ္လို႔ အသားဓာတ္ လိုအပ္ခ်က္ နည္းတယ္။
ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ အစားအစာမ်ားမွာ အင္အားအတြက္ ကစီဓာတ္နဲ႔ အဆီဓာတ္မ်ား လံုေလာက္စြာ မပါရင္ေတာ့ အသားဓာတ္ကို ေလာင္စာအျဖစ္ စားသင့္တယ္။။ အဲဒီအခါ ခႏၶာကိုယ္ တျဖည္းျဖည္း ပိန္ခ်ဳံး လာတတ္တယ္။ အသားဓာတ္ ၁ ဂရမ္ဟာ ကစီဓာတ္လိုပဲ ၄ ကယ္လိုရီ အင္အား ျဖစ္ထြန္းေစတယ္။
ေရာဂါဘယ ကာကြယ္ေစတဲ့ အစာမ်ားအုပ္စု
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အသီးအႏွံမ်ား အုပ္စုဟာ ေရာဂါဘယ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ သက္ေစာင့္ဓာတ္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ားကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွ ရႏိုင္တယ္။
(က) စိမ္းလန္းတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား အုပ္စု-ကန္စြန္းရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ျမင္းခြာရြက္ စသည္တို႔ ပါဝင္တဲ့ အုပ္စု ျဖစ္တယ္။
(ခ ) တျခား ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား အုပ္စု-ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ႐ံုးပတီသီး၊ ခရမ္းသီး စသည္တို႔ ပါဝင္တယ္။
( ဂ ) သစ္သီးမ်ား အုပ္စု-ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပိႏၷဲသီး၊ မာလကာသီး၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး စသည္တို႔ ပါဝင္လို႔ ဝမ္းေပ်ာ့ သြားေစျခင္း၊ ဝမ္းမွန္ေစျခင္းျဖင့္ အူမွာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ ေပးတယ္။
ေဖာ္ျပၿပီး အာဟာရဓာတ္ သံုးအုပ္စုဟာ ေန႔စဥ္ စားေသာက္တဲ့ အစားအစာမွာ အခ်ဳိးက် မွ်တစြာ ပါဝင္ သင့္တယ္။ အသားဓာတ္ရဲ႕ လိုအပ္ခ်က္က အေရးႀကီးလို႔ ေန႔စဥ္ လႈပ္ရွားမႈအတြက္ အသားဓာတ္ကို အင္အား အျဖစ္ အသံုးခ်သင့္တယ္။ သက္ေစာင့္ (ဗီတာမင္) ဓာတ္မ်ား လံုေလာက္မႈ မရွိရင္၊ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ မျပည့္စံုရင္ ဗီတာမင္ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း၊ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ အာဟာရဓာတ္မ်ား ျပည့္စံုစြာ စားသင့္တယ္။ ။
ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
0 comments:
Post a Comment