ေကာ္ဖီနွင့္က်န္းမာေရး
~ ေကာ္ဖီ ေသာက္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးအခ်ိန္~
၉-ရာစုေလာက္ကတည္းကအီသီယိုးပီးယားနုိင္ငံမွာစၿပီးေသာက္သံုးခဲ့တဲ့ ေကာ္ဖီဟာ၊ ၁၆-ရာစုႏွစ္ေရာက္တဲ့အခါမွာေတာ့ “အာေရဗ် ၀ိုင္” လို
့ေရပန္းစားလာခဲ့ျပီး၊ ယေန ့ ထိတိုင္ ကမၻာသံုးအေဖ်ာ္ယမကာအျဖစ္
လူမ်ိဳးမေရြး/ဘာသာမေရြးအာသာငမ္းငမ္းေသာက္သံုးလွ်က္ရွိေနၾကပါတယ္။ သူ ့ရဲ
့အတန္ငယ္ခါးသက္သက္အရသာေလး က လွွ်ာရင္းျမက္ေစသလို၊ နက္ရိႈင္းတဲ့ ရနံ ့
ေလးကို ရႈရိႈက္လိုက္တဲ့အခါတိုင္း စိတ္ ဘ၀င္ကိုၾကည္လင္လန္းဆန္းသြားေစတယ္လို
့ေကာ္ဖီခ်စ္သူေတြက မွတ္ခ်က္ခ်ၾကပါ တယ္။
(ေကာ္ဖီနဲ ့ က်မၼာေရး )
Aroma မ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္တဲ့ အပင္မွရရွိတာေၾကာင့္လည္း ေကာ္ဖီက (၁)ပါကင္ဆန္
(ေခၚ) အသက္ၾကီး၍ ေျခတုန္လက္တုန္ေရာဂါမ်ား နဲ ့အယ္လ္ဇိုင္းမား
(ေခၚ)ဦးေႏွာက္္ ဇရာၾကိဳေရာဂါမ်ား ျဖစ္နိုင္ေခ်ကိုေလ်ာ့ခ်ေပးနိုင္လို ့
အသက္ ၆၅ ႏွစ္အထက္ သက္ၾကီး ပိုင္းေတြကို ကဖိန္းဓာတ္နဲတဲ့
ေကာ္ဖီေပ်ာ့ေပ်ာ့တိုက္ေကြ်းသင့္တယ္လို ့the University of South Florida
ႏွင့္ the University of Miami တို ့မွ သုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳ ထားပါတယ္
(၂)အခ်ိဳမပါတဲ့ေကာ္ဖီ တေန ့၂-ခြက္ပံုမွန္ ေသာက္ျခင္းက ဆီးခ်ိဳ အမွတ္-၂
ျဖစ္နိုင္ေျခကို ၅၀% ေလ်ာ့ခ်ေပးေၾကာင္းThe American Chemical Society က
အၾကံျပဳ ထားပါတယ္ (၃) ကဖိန္းဓာတ္က ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ ဖက္တီးအက္ ဆစ္
ပမာဏကိုတိုးပြားေစကာ၊ ထိုအက္ဆစ္ေတြကို ခႏၵာကိုယ္
ၾကြက္သားမ်ားကစုပ္ယူေလာင္ျမိဳက္ေပးတာမို
့ကိုယ္လက္ကိုက္ခဲနာက်င္ျခင္းကိုသက္သာေစတာေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ မာရ သြန္၊
ေျပးခုန္ပစ္၊ ၾကက္ေတာင္ နဲ ့စက္ဘီးစီး အားကစားသ မားေတြအတြက္
အေထာက္အကူျပဳတယ္လို ့ The New York Times မွာေဖာ္ျပ သြားခဲ့ပါတယ္ (၄)
အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး ဦးေရစုစုေပါင္း တစ္သိန္းေက်ာ္ကို အႏွစ္ ၂၀-ၾကာ
သုေတသနျပဳျပီး တဲ့အခါမွာ ေကာ္ဖီက အေရျပားကင္ဆာနဲ ့ရင္သား ကင္ဆာေတြ
ျဖစ္နိုင္ေခ်နည္းပါးေစတယ္လို ့ Brigham and Women's Hospital မွ
အၾကံျပဳထားပါတယ္ (၅) ေကာ္ဖီေသာက္ျပီးတဲ့အခါ စိတ္ကိုလန္းဆန္းေပ်ာ္ရႊင္လာေစ
တာေၾကာင့္ ဆယ္ေက်ာ္ သက္မ်ား မိမိကိုယ္ကိုေသေၾကာင္းၾကံစည္လိုမႈ ၅၀% ေလ်ာ့
ခ်ေပးနိုင္ေၾကာင္း the Harvard School of Public Health မွ အ
တည္ျပဳထားပါတယ္ (၆) ကိုရီးယားနိုင္ငံ Seoul National University က
ၾကြက္မ်ား နဲ ့စမ္းသပ္ျပီးေနာက္ မွာ ေကာ္ဖီက စိတ္
က်ေရာဂါကိုေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့အျပင္ လိင္စိတ္ႏိုးၾကြေစတယ္ လို ့ဆိုပါတယ္ (၇)
၂၀၀၆ ခုႏွစ္က အေမရိကန္မွာ အရက္စြဲေနသူ ေပါင္း တစ္သိန္းႏွ စ္ေသာင္းေက်ာ္ကို
၂၂-ႏွစ္ၾကာ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ၊ ေန ့စဥ္ ေကာ္ဖီ
၁-ခြြြက္ပံုမွန္ေသာက္သူေတြမွာ အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အသည္းေျခာက္ေရာဂါ ျဖစ္
နိုင္ေျခအ လားအလာ ၂၀%မွ် ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္တဲ့ (၈) ေကာ္ဖီက အရြယ္
တင္ႏုပ်ိဳေစတဲ့အျပင္ သည္းေျခအိတ္ေက်ာက္တည္ျခင္း/ မၾကာခဏမ်က္စိပုတ္ခတ္
ပုတ္ခတ္ လုပ္သူမ်ား/သြားပိုးစားျခင္း/ေဂါက္ (ေခၚ)အဆစ္ျမစ္ေရာင္ရမ္းနာမ်ား
စသည္တ္ို ့အတြက္ ေဆးဘက္၀င္တယ္လို ့က်မၼာေရးသုေတသီေတြကဆိုထားၾကပါတယ္ (၉)
ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ေကာ္ဖီက လူ ့ သငံရည္(သားနံရည္)ေၾကာအဖြဲ ့ အစည္း ကို
အဆိပ္အေတာက္ေျပေစတာေၾကာင့္ အထူး သျဖင့္ orange peel(ေခၚ) အေရျပား
အဖုအထစ္ၾကမ္းတမ္းျခင္းကိုသက္သာေစနိုင္လို ့ အေရျပားေရာဂါရွိ သူမ်ား
ေကာ္ဖီမႈန္ ့ နဲ ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဆပ္ျပာ၊ ကရင္မ္၊ လိုးရွင္းေတြကို
အသံုးျပဳသင့္ ပါေၾကာင္း လွပမႈဆိုင္ရာအေရျပားေရာဂါေဗဒပညာရွင္ေတြက ၂၀၁၃
ခုႏွစ္ ဇူလိုင္လ ၁၃ ရက္ ေန ့က Beauty Mantra(ေခၚ)အေမရိကန္အလွအပဆိုင္ရာ
အင္တာနက္စာမ်က္မွာ အၾကံျပဳ ထားပါတယ္။
(ေကာ္ဖီ နဲ ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး)
ေကာ္ဖီက အထက္ပါက်မၼာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြေပးစြမ္းနိုင္ေသာ္ လဲဘဲ၊ ေမြးရာပါ
ကိုယ္ခံအား နည္းသူမ်ား၊ ကဖိန္းဓာတ္နဲ ့ဓာတ္မတည့္သူမ်ား၊ ကဖိန္း ဓာတ္ျပင္းျ
ပင္း ေသာက္သံုးသူမ်ားနဲ ့ ေကာ္ဖီအမႈန္ ့ေတြကို မစစ္ခံဘဲ
ေသာက္မိတဲ့အခါမ်ားမွာ ခႏၵာကို္ယ္ကိုအက်ိဳးယုတ္ေစတဲ့ LDL
ကိုလက္စထေရာေတြျမင့္တက္လာျပီး (၁) ႏွ လံုးေသြးေၾကာေရာ ဂါ(၂)
အစာအိမ္အခ်ဥ္ေဖာက္(၃) အာရံုေၾကာကိုႏိႈးဆြေပး လို ့ အိပ္မေပ်ာ္ကတုန္ကယင္္(၄)
ေသြးတိုး(၅) ေကာ္ဖီအေသာက္မ်ား တဲ့ ကေလးငယ္ေတြ မွာ
ခႏၶာကိုယ္ၾကီးထြားမႈေနွုာင့္ေနွးျခင္း (၆) ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းေတြ
သားေလ်ာျခင္း (၇) အရိုးပါး (၈) အစာအိမ္၊ အူလမ္းေၾကာင္း အတြင္းဖံုးလႊာထိ
ခိုက္ျခင္း (၉) သြားေတြညိုမည္းျခင္း စတဲ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစပါ
တယ္တဲ့။
(ေကာ္ဖီ ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္)
ဒါေၾကာင့္ က်မၼာေရးအျမင္က်ယ္လာတာနဲ ့အမွ် “ေကာ္ဖီ ေကာင္း၏-ဆိုး၏” ဟူ၍ ကာလ
ၾကာရွည္အျငင္းပြားလွ်က္ရွိေနၾကပါတယ္။ ယေန ့အေမရိကန္မွာေတာ့ ေကာ္ဖီ ကရတဲ့
ကဖိန္းဓာတ္နဲ ့ homeopathic medicine (ေခၚ)လူေကာင္းအတြက္ေရာဂါ ရေစျပီး
လူနာမ်ားအတြက္ေရာဂါေပ်ာက္ေစတဲ့ ကုထံုးကို ေအာင္ျမင္စြာ ကုသ နိုင္ျပီလို
့ဆိုထားပါတယ္။
(ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးအခ်ိန္)
နံက္အိပ္ယာနိုးထလာတဲ့အခါ ခႏၵာကိုယ္ထဲမွာ Cortisol ဟိုမုန္းပမာဏျမင့္ တက္ ေန
ခ်ိန္ျဖစ္ျပီး၊ အဲဒီအခ်ိန္ေကာ္ဖီေသာက္လိုက္တဲ့အခါမွာ ကဖိန္းဓာတ္ေတြနဲ
့ဟိုမုန္း တို ့ဓာတ္ျပဳၾကျပီးေနာက္ ခႏၵာကိုယ္ရဲ ့ဇီ၀ ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္း
မြန္ေအာင္ႏိႈးေ ဆာ္ေပး ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ နိုင္ငံတကာေဆးသုေတသီေတြရဲ ့
ေလ့လာစမ္းစစ္မႈအရ၊ နံက္ အိပ္ယာမွနိုးထျပီးေနာက္ တစ္နာရီခန္ ့အၾကာဟာ
ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေ တာ္ဆံုးအခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ထို ့ျပင္ ေန ့လည္
စာစားျပီးေနာက္ တစ္နာရီေက်ာ္ အၾကာ နဲ ့ ညေနခင္းအခ်ိန္ေတြကလည္း
ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ အခ်ိန္ မ်ားပါဘဲ။ သို ့ေသာ္
တန္္ေဆးလြန္ေဘး ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေ ရးေကာင္း မြန္သူ တစ္ေယာက္အတြက္
ေကာ္ဖီကို တစ္ေန ့ ၃-ခြက္ထက္ပို မေသာက္ သင့္ပါဘူး။ ေကာ္ဖီကို တေန ့
၃-ခြက္ထက္ပိုေသာက္သူေတြမွာ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး၍ ဆီးတ စက္စက္က်ေရာဂါမ်ားနဲ ့
အရိုးပါးေရာဂါေတြျဖစ္လာေစတတ္ပါတယ္။ အကယ္၍ တစ္ေန ့၄-ခြက္နဲ ့အထက္
ေသာက္သံုးသူ မ်ားမွာ အခ်ိန္္မတိုင္မီ အသက္ တိုေစ နိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္
ေကာ္ဖီကို ပါရာစီတေမာလ္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေ တြနဲ ့(လံုး၀)တြဲ
မေသာက္သင့္ပါေၾကာင္း၊ ကေလးငယ္မ်ား/သက္ၾကီးရြယ္အိုမ်ားနဲ ့
က်န္းမာေရးမေကာင္း၍ကိုယ္ခံအားနည္းသူမ်ားအဖို ့ ေကာ္ဖီ ကို ေလ်ာ့ေသာက္
သင့္ပါေၾကာင္း အၾကံျပဳလိုက္ပါရေစ။
20-12-2013 ေန ့ထုတ္ ေၾကးမံုသတင္းစာ (စာမ်က္ႏွာ ၁၇) မွာ ပါရွိတဲ့ေဆာင္း
ပါးေလးပါ။ FB မွ စာဖတ္မိတ္ေဆြမ်ား က်မၼာသုတရေစဖို ့မွ်ေ၀လိုက္ရပါတယ္ရွင္။
(ေဆာင္းပါးရွင္.....ေပါက္ေပါက္




0 comments:
Post a Comment