၀ေစေသာအစားအစာမ်ားႏွင့္ မ၀ေစေသာအစားအစာမ်ား
Thursday, August 8, 2013
(၁) အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္နဲ႔ ေပါက္ေပါက္ဆုပ္
ေပါက္ေပါက္ဟာ ႂကြပ္ရြၿပီး အရသာ ရွိ႐ံုတင္မက အဆီဓာတ္နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာပါ။ ဒါ့အျပင္ ႀကိဳက္သေလာက္ စားလို႔ရတဲ့အတြက္ စားရတာ တင္းတိမ္တာေပါ့။
ေထာပတ္ေပါက္ေပါက္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ေထာပတ္နဲ႔ ေလွာ္ထားတဲ့ ေပါက္ေပါက္ ကို ေရြးခ်ယ္စားပါ။
အာလူးေၾကာ္မွာ အဆီပါ၀င္မႈ အရမ္းမ်ားပါတယ္။ နည္းနည္းေလး စား႐ံုနဲ႔လည္း အားမရတဲ့အတြက္ တစ္ခါစားရင္ အနည္းဆံုး တစ္ဆယ္သားေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေတာ့ ၀င္သြားပါတယ္။
အာလူးေၾကာ္ႀကိဳက္တယ္ဆိုရင္ဆီနဲ႔ ေၾကာ္ ထားတာကို မေရြးဘဲ Oven ထဲမွာ ဖုတ္ထားတဲ့ အမ်ိဳး အစားကို ေရြးခ်ယ္စားပါ။ ၿပီးရင္ အမ်ားႀကီး မစားမိေအာင္ ထိန္းပါ။
(၂) သဘာ၀ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေရြးပါ။
အသီးစစ္စစ္နဲ႔ေဖ်ာ္တဲ့ တစ္ရာ ရာခိုင္ႏႈန္း သဘာ၀ သစ္သီးရည္မွာ ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြနဲ႔ ေရာဂါကို ကာကြယ္တုိက္ခုိက္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (anti-Oxidients)ေတြ အေျမာက္အျမား ပါ၀င္ပါတယ္။ သစ္သီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို အလံုးလိုက္စားတာက ပထမ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီး သစ္သီးေတြကို ေဖ်ာ္ရည္ႀကိတ္ေသာက္ တာက ဒုတိယအေကာင္းဆံုးပါ။
လိေမၼာ္၊ နာနတ္ဆီ စသည္ျဖင့္ ေရနဲ႔ထပ္မံ ေဖ်ာ္စပ္ရတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ဆီေတြမွာ သၾကားနဲ႔ ကယ္လိုရီေတြ မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။
(၃) အရသာေကာင္းေကာင္းနဲ႔ အဆီနည္းနည္း ျဖစ္ေအာင္ စားပါ။
ဒိန္ခ်ဥ္၊ အသီး၊ ေရခဲႏွင့္ သၾကားကို စက္နဲ႔ ေရာေမႊထားတဲ့ ရွာလပတ္ရည္ေတြမွာ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ နည္းတဲ့အတြက္ ေရြးခ်ယ္သင့္တဲ့ အစားအစာေတြပါ။ အရသာကလည္း ေရခဲမုန္႔လိုပဲ ေကာင္းမြန္ၿပီး ျပည့္၀တဲ့ အတြက္ ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ ေအးေအးေလး စားခ်င္လာရင္ ေရခဲ မုန္႔အစားထိုး စားႏုိင္ၿပီး လူတုိင္းနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
ေရႊဘုတ္
Yangon Health Guide
Thursday, August 8, 2013
(၁) အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္နဲ႔ ေပါက္ေပါက္ဆုပ္
ေပါက္ေပါက္ဟာ ႂကြပ္ရြၿပီး အရသာ ရွိ႐ံုတင္မက အဆီဓာတ္နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာပါ။ ဒါ့အျပင္ ႀကိဳက္သေလာက္ စားလို႔ရတဲ့အတြက္ စားရတာ တင္းတိမ္တာေပါ့။
ေထာပတ္ေပါက္ေပါက္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ေထာပတ္နဲ႔ ေလွာ္ထားတဲ့ ေပါက္ေပါက္ ကို ေရြးခ်ယ္စားပါ။
အာလူးေၾကာ္မွာ အဆီပါ၀င္မႈ အရမ္းမ်ားပါတယ္။ နည္းနည္းေလး စား႐ံုနဲ႔လည္း အားမရတဲ့အတြက္ တစ္ခါစားရင္ အနည္းဆံုး တစ္ဆယ္သားေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေတာ့ ၀င္သြားပါတယ္။
အာလူးေၾကာ္ႀကိဳက္တယ္ဆိုရင္ဆီနဲ႔ ေၾကာ္ ထားတာကို မေရြးဘဲ Oven ထဲမွာ ဖုတ္ထားတဲ့ အမ်ိဳး အစားကို ေရြးခ်ယ္စားပါ။ ၿပီးရင္ အမ်ားႀကီး မစားမိေအာင္ ထိန္းပါ။
(၂) သဘာ၀ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေရြးပါ။
အသီးစစ္စစ္နဲ႔ေဖ်ာ္တဲ့ တစ္ရာ ရာခိုင္ႏႈန္း သဘာ၀ သစ္သီးရည္မွာ ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြနဲ႔ ေရာဂါကို ကာကြယ္တုိက္ခုိက္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (anti-Oxidients)ေတြ အေျမာက္အျမား ပါ၀င္ပါတယ္။ သစ္သီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို အလံုးလိုက္စားတာက ပထမ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီး သစ္သီးေတြကို ေဖ်ာ္ရည္ႀကိတ္ေသာက္ တာက ဒုတိယအေကာင္းဆံုးပါ။
လိေမၼာ္၊ နာနတ္ဆီ စသည္ျဖင့္ ေရနဲ႔ထပ္မံ ေဖ်ာ္စပ္ရတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ဆီေတြမွာ သၾကားနဲ႔ ကယ္လိုရီေတြ မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။
(၃) အရသာေကာင္းေကာင္းနဲ႔ အဆီနည္းနည္း ျဖစ္ေအာင္ စားပါ။
ဒိန္ခ်ဥ္၊ အသီး၊ ေရခဲႏွင့္ သၾကားကို စက္နဲ႔ ေရာေမႊထားတဲ့ ရွာလပတ္ရည္ေတြမွာ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ နည္းတဲ့အတြက္ ေရြးခ်ယ္သင့္တဲ့ အစားအစာေတြပါ။ အရသာကလည္း ေရခဲမုန္႔လိုပဲ ေကာင္းမြန္ၿပီး ျပည့္၀တဲ့ အတြက္ ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ ေအးေအးေလး စားခ်င္လာရင္ ေရခဲ မုန္႔အစားထိုး စားႏုိင္ၿပီး လူတုိင္းနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
ေရႊဘုတ္
Yangon Health Guide
0 comments:
Post a Comment