ၾကက္ဥေလးေတြအေၾကာင္း...........
~ ၾကက္ဥ အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာေလးမ်ား~
ၾကက္ဥရဲ ့အေရာင္…
ၾကက္ဥရဲ ့အခြံဟာ အျဖဴေရာင္၊ အညိုေရာင္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတတ္ပါတယ္။ အခြံရဲ ့အေရာင္မတူညီမႈက ဥရဲ ့အနံ ့၊
အရသာ၊ အာဟာရ ပါ၀င္မႈေတြနဲ ့(လံုး၀) မသက္ဆိုင္ပါဘူး။ ၾကက္ဥရဲ ့အမိ်ဳးအစားနဲ
့သာဆိုင္ပါတယ္။ ဥအေရာင္ဟာ ၾကက္ေတြ စားရတဲ့ အစာေပၚမွာမူတည္ပါတယ္။
ဂ်ံဳကိုအေျခခံတဲ့ အစာေတြစားရေသာ ၾကက္ေတြ ရဲ ့ဥ ဟာ အ၀ါေရာင္ေဖ်ာ့ျပီး၊
ေျပာင္းဆန္ကို အေျခ ခံေသာ အစားအစာေတြစားရတဲ့ ၾကက္ေတြရဲ ့ဥဟာ
အ၀ါေရာင္ရင့္ပါတယ္။ ဥရဲ ့အႏွစ္အေရာင္ကလည္း အ၀ါႏုႏုကေန၊ လိေမၼာ္
ေရာင္အထိရွိတတ္္ပါတယ္။ ဥရဲ ့အႏွစ္အေရာင္မတူေပမယ့္ အနံ ့၊ အရသာ ႏွင့္
အာဟာရေတြၾကြယ္၀မႈမ်ားကေတာ့ ကြာျခားမႈ မရွိၾကပါဘူး။
ၾကက္ဥေတြ၀ယ္တဲ့အခါ…
(ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥတမ်ိဳးတည္းသာ မဟုတ္ပါဘူး ဘဲဥ၊ ငံုးဥ ေတြနဲ ့လည္းသက္ဆိုင္
ပါတယ္) ဥေတြကို ၀ယ္ကတည္းက အကြဲ အအက္မပါတဲ့ ဥ ႏွင့္ ဥအခြံေပၚမွာ ရႊံ ့ေတြ၊
ေခ်းေတြ ညစ္ေပမေနတဲ့ ဥမ်ိဳးကိုသာ၀ယ္ ေရြး၀ယ္သင့္ပါတယ္။ ဥ အခြံ ဟာ မာေနတဲ့
အတြက္ အထဲက အျဖဴရည္ၾကည္အကာေတြ နဲ ့ အႏွစ္ေတြကို လံုုျခံဳေအာင္
အကာအကြယ္ေပးေနတယ္လို ့ထင္ေကာင္းထင္ ပါလိမ့္မယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအ ခြံေပၚမွာ
သာမန္မ်က္ေစ့နဲ ့မျမင္နိုင္တဲ့ အေပါက္ေသးေသးေလးေတြ ရွိေနပါတယ္။ အဲဒီအေပါက္
ေလးေတြကေနျပီး အထဲကို ေရ-ေရေငြ ့-ေလ-ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ
စိမ့္၀င္၀င္နိုင္ပါတယ္။ ဥ ကိုမစားေသးဘဲ ၾကာၾကာထား ေလ အခြံထဲကအေပါက္ ကေလးေတြ
က်ယ္လာေလျဖစ္ပါတယ္။ ဥေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားရင္ေတာ့ ဘက္တီးရီးယား ေတြ
လြယ္လြယ္နဲ ့မေပါက္ပြားနိုင္ေတာ့ပါဘူး။
ဥေတြကို၀ယ္လာျပီးမစားေသးဘဲ ဒီအတိုင္းထားရင္ ရက္ၾကာလာတာနဲ ့အမွ်
ပ်က္စီးသြားပါလိမ့္မယ္။ အကာအရည္ၾကည္ေတြ ေလ်ာ့ပါးလာျပီး အႏွစ္ရဲ ့ ပတ္
ပတ္လည္က အေျမွးကေလးကလည္း၊ ပ်က္စီးလြယ္လာပါျပီ(ဒါ ကို ေစ်းသည္ေတြ အေခၚအေ၀ၚ
အရ အဆံေခ်ာင္တယ္လို ့ေျပာေလ့ရွိပါတယ္) ဥပမမာအားျဖင့္
ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ထဲမွာ တရက္သာခံမယ့္ဥဟာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၇-ရက္ေလာက္
ခံပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဥေတြကို၀ယ္တဲ့အခါ City Mart တို ့လို ေရခဲေသတၱာထဲ
ထဲ့ေရာင္းတဲ့ဆိုင္မ်ိဳးေတြကဘဲ ၀ယ္သင့္ပါတယ္။ အိမ္ေရာက္တဲ့အခါမွာလည္း
ဥေတြကို၀ယ္လာတဲ့ ဗူး(ၾကက္ဥခြက္ဗူး)ႏွင့္အတူ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းေပးပါ။
(အဲဒီလို ၾကက္ဥထဲ့ဗူးေတြထဲ သိမ္းထားေတာ့ ၾကက္ဥထဲကို အနံ ့ဆိုး မ၀င္ေစေတာ့
ပါဘူး) ေရခဲေသတၱာရဲ ့တံခါးမွာ မထားဘဲ အတြင္းပိုင္းမွာဘဲ ထားသင့္ပါတယ္။
ဥေတြကို ခ်က္၊ ျပဳတ္၊ ေၾကာ္ျပီးေတာ့ပူပူေႏြးေႏြးစားျခင္းက အႏၱရာယ္ကင္းေ၀းေစ
နိုင္ပါ တယ္။ (ဥေတြကို အနံ ့ဆိုးတဲ့ ၾကက္သြန္လို အစားအစာေတြနဲ
့တြဲမထားသင့္ပါဘူး)
ၾကက္ဥမွ ရနိုင္တဲ့ ေရာဂါ…
(ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥေတြသာမကပါဘူး ဘဲဥ၊ ငံုးဥ ေတြနဲ ့လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္) ဥေတြမွာ
Salmonella ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါလာနိုင္ပါတယ္။ Salmonella ဆိုတာ အစာကတဆင့္
ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ က ေလးေတြ၊
သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ ႏွင့္ ကိုယ္ခံအားနည္းသူေတြ မွာ ေရာဂါပိုျဖစ္ လြယ္ပါတယ္။
Salmonella ဘက္တီးရီးယားကူး စက္ပိုး၀င္တဲ့ လကၡဏာမ်ားမွာ ဥေတြစားျပီးေနာက္
မၾကာမီအခ်ိန္အတြင္းမွာပင္ ယားယံျခင္း၊ အင္ပ်ဥ္အဖုအပိမ့္ မ်ားထြက္ျခင္း၊
၀မ္းပ်က္ျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္းတို ့ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ၾကက္ဥ (အခြံ) ရဲ ့ထူးျခားခ်က္….
ၾကက္ဥခြံေတြမွာ တခါတရံ ေသြးကြက္ကေလးေတြ ေတြ ့ျမင္ဖူးၾကပါလိမ့္မယ္။ ဒါဟာ
က်မၼာေရးအတြက္ ေဘးဥပါသ္(လံုး၀)မျဖစ္ ေစလို ့ေၾကာက္ဖို ့မလိုအပ္ပါဘူး။
အေကာင္ေပါက္မည့္ လကၡဏာမ်ိဳးလည္းမဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္ဥျဖစ္ေပၚေန စဥ္ ေသြးေၾကာငယ္
ေလးတခု ေပါက္သြားျခင္းေၾကာင့္သာ ေသြးစက္ေလးေပၚေနတာျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ဥျပဳတ္ (အႏွစ္) ရဲ ့ထူးျခားခ်က္….
ၾကက္ဥျပဳတ္ရဲ ့အႏွစ္မွာ မီးခိုးေရာင္ (ရံဖန္ရံခါ အစိမ္းေရာင္)သမ္းေနတာ ကို
ေတြ ့ ဖူးၾက မွာပါ။ ဒါကေတာ့ ဥမွာပါတဲ့ သံဓာတ္ ႏွင့္ ဆာလဖါ(ကန္ ့)တို
့ဓာတ္ျပဳၾက တာေၾကာင့္ အဲဒီလိုအေရာင္မ်ိဳး ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္စဥ္
အသံုးျပဳ တဲ့ေရထဲမွာ သံ ဓာတ္မ်ားေနရင္လည္း ခုလိုအေရာင္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သို
့ေသာ္ ၾကက္ဥအႏွစ္ရဲ ့ အနံ ့၊ အရသာ မေျပာင္းလဲသလို က်မၼာေရး အတြက္ အာဟာရတန္
ဖိုးေတြလဲ မထိခိုက္ေစတာမို ့ ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ စားသံုးနိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥ ရဲ ့ အာဟာရတန္ဘိုး
ဥပမာ ၅၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ၾကက္ဥတလံုးမွာ ပရိုတင္း
၆-ဂရမ္ေက်ာ္ပါ၀င္ေနျပီး၊ အဲဒီ ပရို္တင္းပမာဏ ထက္၀က္ေက်ာ္က
အကာထဲမွာပါရွိေနျပီး၊ က်န္ထက္၀က္ခန္ ့က အႏွစ္ထဲမွာရွိပါတယ္။ ခြန္အားဓာတ္
၇၀- ကယ္လိုရီပါ၀င္ေနျပီး ထိုကယ္လိုရီရဲ ့ ၄-ပံု ၃-ပံုက
အႏွစ္ထဲမွာပါရွိေနပါတယ္။ အဆီ၊ မီးစုန္း(phosphorous)၊ သံဓာတ္၊ B1၊ B6၊ B12၊
ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ပင္တိုသင္းနစ္ အက္ဆစ္၊ ခိုလင္း စတဲ့ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု တို
့အျပင္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဒီ စတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားလဲ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ
ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားတဲ့အခါ အကာေရာ အႏွစ္ေတြကိုပါ
အားလံုးစားေပးရပါမယ္။
ၾကက္ဥရဲ ့အာဟာရတန္ဖိုးေတြက ကေလးမ်ားၾကီးထြားဖြံ ့ျဖိဳးမႈအတြက္ အထူးလိုအပ္
သလို၊ သက္ၾကီးရြယ္အိုမ်ား ခႏၶာကိုယ္တစ္ ရႈးေတြ ျပန္လည္ျပဳျပင္ တည္ေဆာက္ေရး
အတြက္ အေရးပါတာေၾကာင့္ အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး ၾကက္ဥစားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း ႏွင့္
မိသားစုက်မၼာေရးအတြက္ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ၾကက္ဥေတြကိုက်မၼာေရးနဲ ့ညီညြတ္ေအာင္
စံနစ္တက်သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါေၾကာင္း။
15-01-2014 ေန ့ထုတ္ ျပည္ေထာင္စုေန ့စဥ္သတင္းစာ (စာမ်က္ႏွာ ၁၈) မွာပါ
တဲ့ေဆာင္းပါးေလး ပါ။ FB မိတ္ေဆြမ်ား က်မၼာသုတရေစဖို ့အတြက္ ေစတနာ
မ်ားစြာျဖင့္.မွ်ေ၀လိုက္ ရပါ တယ္ရွင္။
((ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္)




0 comments:
Post a Comment